ETH Gas Nedir ve Ethereum Ağını Nasıl Etkiler?

Yerel kripto para birimi olan Ether (ETH), Ethereum ağını besler. Dolayısıyla, ETH'yi başka bir adrese transfer etmek istediğinizde, bir ETH işlemi gerçekleştirmek için gaz kavramı, gaz limiti, gaz fiyatı ilişkilendirilecektir.

ETH gazının nasıl çalıştığını anlamak için en iyisi temelleri anlamaya başlamaktır.
Temel olarak analiz ederken, Ethereum; Ethereum’un labirent ağındaki tüm işlemleri depolayan ve işleyen geniş bir bilgisayar ağıyla birbirine bağlıdır.
Eşzamanlı olarak, bu işlevler, değer transferleri ve aracı taraf olmadan ödemeler dahil olmak üzere alım satımları gerçekleştirmek için önceden tanımlanmış akıllı sözleşmelerle desteklenir.
Ancak, hepsinin gerçekleşmesi için ETH gazına ihtiyaç var.

 

Ethereum (ETH) Gas Nedir?

Teorik olarak gaz, Ethereum ağını çalışır durumda tutmak için madenciler tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere gerçekleştirilen işlemlerin veya akıllı sözleşmelerin hesaplama çalışmasını ölçen bir birimdir.

Bir gaz birimi, Ethereum ağının hesaplama maliyetini Ether’den ayırmayı amaçlamaktadır.

Bu birimler değişmezdir, ancak daha çok bir madencinin bir işlemi gerçekleştirmek için kullandığı nihai değerlere bağlıdır.

Ve kullanılan gaz, işlemin karmaşıklığı ile doğru orantılıdır.

Örneğin, başka bir kişiye ETH göndermek gibi sıradan bir işlem gerçekleştirmek istediğinizi varsayalım.

Bu durumda, 21.000 gaz ünitesine mal olacak, ancak ERC-20 transferlerinin gönderilmesi, işlem çok daha karmaşık olduğundan çok daha yüksek bir hesaplama maliyetine neden olabilir.

Bir işlem karmaşıklaşırsa ve yürütülmesi 12.500.000 gas gerektiriyorsa, bu blok bu işlemi yalnızca madenciler böyle bir işlemi paketledikten sonra tutabilir.

ETH Gas Fiyatı Nedir?

Gaz fiyatı, ödenmesi gereken her bir gaz birimi için Ether maliyeti anlamına gelir.

Tipik olarak, gaz fiyatı nanoether, nano, shannon veya “Gwei” olarak hesaplanır (1 ETH = 1 × 1018 Wei.)

ETH’deki en küçük fiyat birimi “Wei” dir.

Bununla birlikte, gaz fiyatı genellikle 1.000.000.000 olarak fiyatlandırılır çünkü 1 Gwei 109 Wei’ye eşittir.

Gaz limitinin aksine, tüccarlar işlem onay hızlarını ayarlamak için bu değeri ayarlayabilirler.

Çünkü bu telem olarak, madencinin bir işlemi ne kadar hızlı paketleyeceğini belirleyen belirleyici bir değerdir.

Bu değerler manuel olarak ayarlanabilir veya EtherScan veya ETHGasStation gibi web siteleri kontrol edilerek önerilebilir.

Genellikle ödeme, gönderenin cüzdanından alınır.

Bu nedenle, bir işlemin onaylanması için, gönderilmesi gerekenden biraz daha önemli bir miktarın olması gerekir.

Buna karşılık, geri kalan kısım Ethereum Sanal Makine kaynaklarına tahsis edilen ücretleri karşılamak ve bu ağdaki hesaplama çabalarını ölçmek için kullanılacak.

Aksine, Ethereum’un Ethereum 2.0’a geçişi, Proof-of-Work (PoW) ‘nun Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizmasına geçişini ima etti, gaz ücretlerinin artık madenciler yerine pay sahiplerine ödendiği anlamına geliyor.

ETH Gas Sınırı Var mı?

Gaz limiti ve gaz fiyatı temel unsurlardır.

Bununla birlikte, temel olarak farklı işlem türleri farklı bir gaz limiti getirdiği için karşılaştırılabilir değildirler.

Gaz limiti, bir işlemi gerçekleştirmek için ödemek istediğiniz maksimum gaz miktarını yorumlar.

Örneğin, gaz limiti, aracınızın 80 km boyunca ne kadar benzin alması gerektiğini tahmin eder.

Ve ideal olarak, bu değer gerçek tüketimi aşmalıdır.

Aksi takdirde, 80 km mesafeye ulaşamazsınız.

Tipik olarak, ETH gazı için bir sınır yoktur.

Bununla birlikte, gaz limiti ne kadar yüksekse, işlemi gerçekleştirmek için daha fazla hesaplama çalışması gerekeceği anlamına gelir.

21.000 gaz ünitesinin gaz limiti, ETH’yi transfer etmek için standart olsa da, karmaşık uygulamalar için daha fazla gaza ihtiyaç duyulan zamanlar vardır.

Bu nedenle, değeri belirleyen kullanıcılar yerine geliştiriciler veya otomatik cüzdan önerileri gibi deneyimli kullanıcılar olmalıdır.

İşlem pasif olsa bile işlemi onaylamak ve yürütmek gerektiğini unutmayın.

Transfer için ödemek istediğiniz maksimum komisyon şu şekildedir:

Gaz limiti x Gaz fiyatı

ETH Benzin İstasyonu, belirli bir anda gaz limiti ve gaz fiyatı verildiğinde maksimum işlem ücretini tahmin etmek için kullanışlıdır.

Gaz fiyatı sürekli değiştiğinden ve işlemlerin karmaşıklığı çeşitlidir.

Bu nedenle, otomatik bir gaz hesaplayıcısı kullanmak işlem ücretini daha iyi tahmin edebilir.

Ayrıca, otomatik hesaplama, kullanıcıların bir madencinin bir blok kazmak için ihtiyaç duyduğu zaman çerçevesini daha iyi ölçmelerine yardımcı olur.

Ethereum sarı kağıdına göre sıradan bir işlem için 21.000 gaza ihtiyaç var.

Ancak, bunun MyEtherWallet veya Metamask tarafından alınan komisyon değil, madencilerin bir işlemi gerçekleştirmek için aldıkları ödeme olduğu anlaşılmalıdır.

Ethereum Neden Gaz Gerektirir?

Bitcoin gibi, Ethereum 1.0 da madencilerin hash oranının sistemin güvenliğini belirlediği Proof-of-Work fikir birliği algoritmasına dayanır.

Bunun için madenciler ödüllerle motive olurlar.

Ağ güvenliğinin, bir madencinin kazanabileceği işlem ücretlerinin sayısına doğrudan bir bağımlılığı vardır.

Ne kadar çok kazanırsa, sistemin kararlılığı o kadar yüksek olur. Eşler arası bir ağda çalışan daha fazla madenci ile Ethereum ağı hash oranını artırıyor.

Aksine Bitcoin ağında ücretler kullanıcılar ve madenciler tarafından belirlenir.

Bu nedenle, düşük ücretler nedeniyle işlemlerin işlenmesinin reddedilebileceği açık bir pazar yaratılır.

Bununla birlikte, bu benzerliğe rağmen, Ethereum çok daha geniş bir işlev yelpazesini desteklediği için bu iki ağ arasındaki bazı önemli farklılıklar.

ETH Gazının Diğer Kullanım Alanları Nelerdir?

Ethereum Teknolojisi

Bitcoin ve Ethereum’u karşılaştırırken, ikincisinin sadece bir kripto para birimi ve bir ödeme yönteminden çok daha fazlası olduğuna dikkat etmek önemlidir.

Ethereum ağı, herkes için açık bir yazılım platformu sağlamak için blockchain teknolojisini kullanır.

Geliştiriciler, akıllı sözleşmeler oluşturmak için Solidity ve Vyper’ın teknolojisi gibi programlama dillerini kullanabilir.

Bunlar, önceden ayarlanmış parametrelerin karşılanması koşuluyla para, içerik, mülk veya değerli herhangi bir şeyin transferini kolaylaştırabilen kendi kendine kapanan anlaşmalardır.

Ethereum kullanıcıları ayrıca merkezi olmayan uygulamalarını (dApps) oluşturabilirler.

Tüm bunlar, akıllı bir sözleşme ile dApp’larını blockchain’e bağlayarak, kullanıcılar kodlarının sadece geliştiriciye güvenmeden tam olarak yazıldığı gibi yürütüldüğünden emin olabilirler.

İş arama web siteleri, oyunlar ve daha fazlası gibi çeşitli alanları kapsayan birçok DApp, Ethereum platformunda çalışıyor.

Ethereum blok zincirinde bir dApp başlatmak için bir işlem ücreti ödemeniz gerekir.

Bu nedenle, gaz yalnızca bir kripto para birimi değil, ağ üzerinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için yakıt olarak kabul edilir.

Ethereum ağında gerçekleşen her eylem, farklı miktarda hesaplama gücü gerektirir. İşlem ne kadar çok kaynak ve karmaşıksa, o kadar fazla ETH ödemeniz gerekir.

Bitcoin ödemelere odaklanırken, Ethereum açık kaynaklı blockchain teknolojilerini geliştiricilere ve bunları yeni programlar oluşturmak için kullanabilen işletmelere sunar.

Ethereum ağı, geliştiricilerin uygulamalarını ağ üzerinde çalışacak şekilde oluşturabilecekleri App Store gibidir.

Gaz ve Ücretler Bir Madenciyi Nasıl Etkiler?

Blok oluşturan bir madenci bunun için komisyon alacak.

Bloğu oluştururken, madenciler ona ne tür işlemlerin dahil edileceğine karar vermelidir. İşlemleri beklenmedik bir şekilde seçebilirler.

ETH gönderen bir kullanıcı, madencileri bloğa bir işlemi dahil etmeleri için motive etmek için karşılık gelen ETH gaz fiyatını belirlemelidir (çünkü tüm komisyonları alırlar).

Madencilerin çoğunun daha basit bir stratejisi olacaktır.

Tipik olarak, işlemleri toplarlar, bunları en yüksek seviyeden en düşük seviyeye değişen gaz fiyatlarında kopyalarlar ve her yeni bloğu onlarla doldururlar.

Bir madencinin işleminize bloğa eklemesi için gaz fiyatı yeterince yüksek olmalıdır.

Aceleniz varsa, diğer işlemleri atlamak için daha yüksek bir fiyat belirleyebilirsiniz.

Aksi takdirde, bir madencinin bloğa eklemesi için yeterli olacak fiyatı ayarlayabilirsiniz.

Ethereum Gaz Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Gaz ücreti, bir işlemin gerçek ücretidir. Ve gaz ücreti maliyeti, kullanılan gazın fiyatını ifade eder. Gaz, gaz fiyatı ve gaz limiti dikkate alındığında, son işlem ücretlerinizi ortaya çıkarır.

Gaz ücreti değişken bir rakamdır.

Örneğin teorik olarak, işlem 25.000 gaza ihtiyaç duyabilir, ancak uygulamada işlemlerin işlenmesi için yalnızca 21.000 gaz harcanmaktadır.

İşlemi gönderen kişiye kalan gaz miktarı bir defada iade edilecektir.

Bu özellik madenciler için ek bir gelir kaynağı haline geliyor.

Ethereum hala sınırlı kapasiteye sahip PoW mutabakatına dayandığında, ağ aşırı yüklendiğinde gaz fiyatları yükselebilir.

Ethereum 1.0, ortalama olarak saniyede 13-15 işlem gerçekleştirebilir, bu da çoğunlukla endüstri yükseliş trendindeyken süreçleri önemli ölçüde karmaşıklaştırır.

Mevcut ETH gaz fiyatı USD ile ilgili dalgalandıkça, normal bir işlem ücreti yarım sent ile birkaç dolar arasında değişebilir.

Örneğin, DeFi’ye artan ilgi, işlem akışına neden olur ve sonunda 2020’nin sonlarında Ethereum’un ortalama gaz fiyatında bir artışa yol açar.

Sonuç olarak, ortalama gaz fiyatı 7 Ağustos 2019’da 11.73835 Gwei’den 538.006 Gwei’nin zirvesine yükseldi.

17 Eylül 2020 – hepsi bir yıl içinde. Ethereum gazı için en iyi fiyatı belirlemek için, ağın mevcut durumuna ve işlem hızı için kişisel gereksinimlere güvenilmelidir.

Ağ aşırı yükü ne kadar yüksekse ve işleminizin işlenmesi için ne kadar hızlı ihtiyacınız olursa, ödemeniz gereken gaz fiyatı o kadar yüksek olur.

Yüksek Gaz Fiyatı Şebekenin İstikrarını Etkileyecek mi?

Yüksek gaz fiyatları sorunlarına rağmen Ethereum ağı sabit kalıyor.

Ancak, pahalı gaz Ethereum ağının ana konseptine meydan okuyor.

Genel olarak, yüksek işlem ücretleri, mikro işlem ödemeleri olasılığını dışlar ve kripto para biriminin kitlesel olarak benimsenme şansını azaltır.

Elbette Ethereum madencileri bu durumdan finansal olarak fayda sağlayabilir.

Ancak, bu kısa vadeli faydalar, daha küçük bir işlemdeki ödemeler için pratik olmadığı için bu ağın temelini zayıflatmaktadır.

DeFi Patlaması ETH Ücretlerini Nasıl Etkiledi?

Merkezi olmayan finansın 2020’deki ani popülaritesi Ethereum kullanıcılarının sayısını artırdı.

Dolayısıyla ETH için talep artışı var. Merkezi olmayan finans (DeFi), taraflar arasında daha kolay işlemler için akıllı sözleşmelere dayalı finansal hizmet için kullanılan bir terimdir.

DeFi patlaması, Ethereum ağının teknik sorunlarının nedeni haline geldi. Ethereum temel alınarak oluşturulan en büyük DeFi platformu Uniswap, önemli sayıda işlemle sistemi tıkamaya başladı.

Ethereum Gaz

Sonuç olarak, işlem ücretleri inanılmaz derecede yükseldi. Miktarları Bitcoin’i geride bıraktı ve ağlar arasındaki boşluk arttı. DeFi endüstrisinin gelişimi, inanılmaz derecede popüler hale gelen verimli çiftçilik kavramını da doğurdu.

Bu, merkezi olmayan para kazanma protokollerini kullanarak ödül kazanmanın yeni bir yöntemidir.

Kullanıcılar, ilgilerini çekmek için yalnızca kripto para birimine yatırım yapmalıdır.

Kazançlar, 2020’nin ortalarında belirli verimli tarım havuzlarında% 100 ~% 2.000 APR (Yıllık Yüzde Oranı) olabilir.

Ancak, akıllı sözleşmenin protokolü kullanıldığında kayıplar ciddi olabilir.

Riske rağmen, milyonlarca insan potansiyel kar kazançları olan verimli tarımla ilgileniyor.

Ethereum Ölçeklenebilirlik Sorunu ve Çözümleri

Ölçeklenebilirlik, Ethereum 1.0’ın doğasında bulunan sorunlardan biriydi.

Bu, daha yüksek bir gaz fiyatına ve varlığı sırasında diğer ciddi sorunlara neden oldu. Vitalik Buterin’in ötesinde, topluluk bu sorunu kabul etti ve ağı PoS konsensüsüne geçirme hedefini belirledi.

Proje, işlemleri onaylamak ve işlem hızını artırmak için ağı küçük parçalara veya parçalara ayırmayı ifade eden parçalama teknolojisini uygulamayı hedefliyor.

Ethereum geçişi tamamladığında işlemler madenciler yerine doğrulayıcılar tarafından işlenecektir.

Sonuç olarak, işlem hızı artacaktır.

Ve ücretler düşürülecek ve ağın genel verimliliği çok daha yüksek olacaktır.

Sonuç:

Ethereum gazı, platformun güvenliğini ve verimliliğini sürdürmek için ağ katılımcılarını ödüllendirmeye hizmet eden ağın önemli bir parçasıdır.

Hesaplama ve kullanım ilkelerini anlamak çok önemlidir.

Bu, özellikle DeFi’yi daha derinlemesine incelemeyi ve günlük yaşamda blockchain teknolojisini benimsemeyi hedefleyenler için.

Benzer İçerikler
Yorum Bırak
en güvenilir casino siteleri 2023 blackjack siteleri rulet siteleri hakvehakikatpartisi.com deneme bonusu veren siteler karabukspor.net deneme bonusu veren siteler 30 tl bonus veren canlı bahis ve casino siteleri kazandıran slot oyunları güvenilir rulet siteleri free spin veren casino siteleri deneme bonusu veren siteler