Ripple – SEC Davası Nedir? En Başından Bugüne Davanın Özeti
Ripple ve SEC arasındaki dava bugün Türkiye saatiyle 22:00'da görülecek. Dava sürecinde yaşananları bir kez daha hatırlayalım.
Öncelikle birbirine çok karıştırılan birkaç terimi; Ripple, Rİpplenet ve XRP’nin ne olduğunu açıklayalım:
SEC (Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) NEDİR?
Amerika Birleşik Devletleri’nde menkul kıymetler ve borsaları denetleyen bir kuruluştur.
Komisyon, federal menkul kıymet yasalarını uygulamak, menkul kıymet kurallarını önermek ve menkul kıymetler endüstrisini, ülkenin hisse senedi ve opsiyon borsalarını ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki elektronik menkul kıymet piyasaları dahil olmak üzere diğer faaliyet ve kuruluşları düzenlemekten sorumludur.
Merkezi Washington’da yer almaktadır. (w)
Ripple Neyle Suçlanıyor?
Ripple şirketi, kayıtsız bir menkul kıymet satmakla ve şirketin kurucuları başta olmak üzere, açıklanmayan birtakım satışlardan kar elde edilmesiyle suçlanıyor.
SEC, Aralık 2020’de Ripple’a dava açtı ve şirketin CEO’su Brad Garlinghouse ve Yönetim Kurulu Başkanı Chris Larsen’in 1 milyar dolardan fazla XRP sattığını, jetonu tanıttığını ve kripto para birimini desteklemek için üçüncü taraflara ödeme yaptığını iddia etti.
San Francisco merkezli firmanın 1,3 milyar dolar değerinde XRP token satarak yedi yıldan fazla bir süredir ABD menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiği suçlamasıyla hakkında dava açıldı.
Ripple buna karşın savunmasında; XRP’nin bir yatırım sözleşmesi olmadığını ve bunun yerine kayıt beyanı gerektirmeyen sanal bir para birimi olarak işlev gördüğünü söyledi.
“Bu bir menkul kıymet değil ve SEC’in bunu bir olarak düzenleme yetkisi yok”
Ripple’ın ilk CEO’su ve şu anki başkanı Chris Larsen ve şu anki CEO’su Brad Garlinghouse, davaya göre XRP’nin kayıtsız satışlarından 600 milyon dolar kar elde etti.
Ripple bu suçlamaya cevap olarak, miktarını belirtmese de Garlinghouse ve Larsen’in bir miktar XRP sattığını kabul etti. Ripple’ın XRP’yi fiat veya diğer para birimleri karşılığında sattığını, ancak başka şekillerde de para topladığını söyledi.
Ripple’ın anlaşmalı olduğu hukuk şirketi Debevoise & Plimpton’dan Ripple’ın dış danışmanı Andrew Ceresney konuyla ilgili bir açıklama yayınladı:
“SEC’in davası emsalsiz ve kötü tasarlanmış bir dava. SEC, XRP’nin sanal para birimi olarak net statüsünü görmezden geldi, Bu sadece diğer ABD düzenleyici kurumların bulgularıyla değil, aynı zamanda uluslararası düzenleyici rejimlerle de çelişiyor. Son sekiz yılda Ripple’ın faaliyetlerinden bağımsız olan XRP pazarı, dünya çapında 200’den fazla borsada devasa bir ölçek ticaretine dönüştü. SEC şimdi bir ‘yatırım sözleşmesi’ kavramını kırılma noktasının ötesine uzatıyor. Davamızı mahkemede sunmayı dört gözle bekliyoruz. “
İki taraf arasında bunlar yaşanırken, Binance US, eToro, Coinbase, Bittrex ve OKCoin borsaları XRP’yi delist kararı aldı.
Coinbase, “SEC’in Ripple Labs, Inc’e açtığı davanın ışığında, XRP ticaret çiftlerini platformumuzda askıya alma kararı aldık.”
Ripple konuyla ilgili 93 sayfalık bir savunma yayınlayarak, SEC’in suçlamalarının her birine yanıt verdi.
Ripple, XRP’nin bir menkul kıymet veya yatırım sözleşmesi olmadığını ve firmanın XRP satışlarının veya dağıtımlarının da aynı şekilde yatırım sözleşmeleri olmadığını yineledi.
Ripple bununla birlikte SEC’in XRP satışlarının yasayı ihlal ediyor olabileceğine dair adil bir bildirimde bulunmadığını iddia ett,i.
XRP’yi dönüştürülebilir bir sanal para birimi olarak kaydeden ve satış ve ikincil piyasa işlemlerine izin veren ABD Adalet Bakanlığı ve Mali Suçları Uygulama Ağı ile 2015’teki anlaşmasına işaret etti.
“Davacı 2015 anlaşmasını biliyordu ve ancak yıllar sonra, davalıların muhtemel XRP satışlarının anlaşmanın izin verdiği şekliyle ihlal teşkil edeceğine dair net bir bildirimde bulunmadı.”
Ripple ayrıca ‘Bilgi Edinme Yasası’ uyarınca, SEC’ten gelen belgeler için, piyasa değerine göre en iyi iki kripto para birimi olan Bitcoin ve Ether’in menkul kıymetler olmadığını nasıl belirlediğine dair bir yanıt talebinde bulundu.
3 Gün önce eski SEC Başkanı Mary Jo White, davada SEC’in ‘tamamen yanlış’ davrandığını açıkladı ve Ripple’a destek verdi.
Fortune ile yaptığı bir röportajda White, bir zamanlar liderliğini yaptığı ajansın lisanssız menkul kıymetlerin satışı iddiasıyla Ripple’a dava açarken hata yaptığını iddia etti.
“Eski bir ABD avukatı ve SEC başkanı olarak, bir davayı çözmek bu kadar uzun sürdüğünde muhtemelen bu noktaya getirmemeniz gerektiğini bilirsiniz.”
Ripple’ın XRP satışı, SEC’e göre, spekülatif bir yatırımı kıran bir şirketin sadece bir başka örneği ve uzun süredir devam eden menkul kıymetler yasalarına göre, böyle bir şirket, yatırımcıların ne satın aldıklarını anlamalarına yardımcı olmak için ajansa açıklama yapmakla yükümlüdür.
White, bu anlatının yanıltıcı olduğunu ve SEC’in kripto için düzenleyici bir çerçeve geliştirme çabasının onu “kare bir deliğe yuvarlak bir çivi yerleştirmeye” yol açtığını iddia ediyor.
Ayrıca, özellikle SEC’in yakın zamanda XRP’den sonra geliştirilen bir başka popüler kripto para birimi olan Ethereum’un bir menkul kıymet olmadığını açıkladığı düşünüldüğünde, ajansın davasının keyfi olduğunu savunuyor.
19 Şubat’ta Ripple avukatı Stuart Alderoty yaptığı açıklama ile SEC’in Ripple suçlamaları konusunda değişikliğe gittiğini duyurdu.
Alderoty açıklamasında:
”Çoğunuzun gördüğü gibi, SEC bugün şikayetinde değişiklik yaptı. Tek yasal iddia kaldı: XRP’nin belirli dağıtımları bir yatırım sözleşmesi oluşturdu mu?” dedi.
Bu konuda kripto para dünyasınca yakından tanınan Timothy Peterson da bazı söylemlerde bulundu.
As many of you have seen, the SEC filed an amended complaint today. The only legal claim remains: did certain distributions of XRP constitute an investment contract? Disappointing the SEC needed to try to “fix” their complaint after waiting years to bring it in the first place…
— Stuart Alderoty (@s_alderoty) February 18, 2021
Timothy Peterson, SEC ve Ripple davasındaki değişiklik hakkında birçok yanlış bilginin var olduğu belirterek,
”Bu tür değişiklikler yaygındır ve bu, davayı maddi olarak ilgilendirmez. İddia edilen ihlallere ve yardım talebine bakıldığında, Aralık’taki dosyalama ile bugünkü arasında hiçbir değişiklik görülmüyor.” ifadelerini kullandı.
Lots of misinfo about the #SEC v #Ripple lawsuit amendment. Such amendments are common and this one does not bear materially on the case. A look at the alleged violations and relief sought shows no changes between Dec's filing and today's. pic.twitter.com/4Ao7ssyF0H
— Timothy Peterson (@nsquaredcrypto) February 18, 2021
Ripple Davayı Kazanır Mı?
Gönderilen mektupta, uzlaşma fikrinin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) yönetimdeki çalışanlarıyla görüşüldüğü bilgisine de yer verilerek,
“Davalılar ifadeye katılıyor, ancak önceki uzlaşma görüşmelerinin eski yönetimin altında yapıldığını ve esas olarak SEC’den ayrılan ilgili bölüm müdürleriyle yapıldığını not edin.” denildi.
Ripple CEO’su Brad Garlinghouse geçtiğimiz Ocak ayında yaptığı açıklamasında, SEC’in Ripple aleyhine yaptığı suçlamaların olumsuz olduğunu belirtti.
Trump döneminde açılan iddia sonrasında Amerika’da başkan değişikliğine gidildi ve Biden yönetiminin göreve gelişiyle beraber Ripple davanın seyrinden oldukça umutlu.
Bunun en büyük nedenlerinden biri de, Biden yönetiminin Ocak ayında SEC başkan adayı Gary Gensler’in Ripple’ın bir menkul kıymet olarak görülmesi adına ‘güçlü bir delile sahip’ olduğu yönündeki yorumlarıydı.
22 Aralık 2020’de duyurulan davanın duruşması bugün Türkiye saatiyle 22:00’da gerçekleşecek.
Yapılan açıklamalar Ripple’ın davayı kazanıp kazanmayacağı yönünde net bir görüş ortaya koymaya izin vermiyor.
Analistler de dava sonucu konusunda ikiye bölünmüş durumda.
Bir kısmı Ripple şirketinin kripto paralara dair bir yasanın olmamasından dolayı olumlu düşünürken bir kısmı da SEC’in açtığı davalarının yüzde 90’nını kazandığını açıklıyor.
SEC – Ripple Davası Ne Zaman Bitecek?
Davanın yargıcı Torres, geçtiğimiz 29 Aralık’ta taraflardan standart bir yasal prosedür gereği bir sulh hakimi için onay vermelerini talep etti fakat Ripple ve SEC talebi onaylamayarak davayı hızlandırmayı reddetti.
Bugün ön duruşması gerçekleşecek olan davanın – en iyi ihtimalle – Ağustos ayı ortalarına dek sürebileceği konuşuluyor.
Rİpple Davayı Kaybederse Ne Olur?
Bu sorunun cevabı da olası senaryolardan birini işaret ediyor.
Dava, XRP’nin esas itibarıyla bir menkul kıymet olup olmadığı ve regülasyonların getirdiği bildirimlere tabi olup olmadığını sonuca vardıracak.
Ripple davayı kaybederse Amerikalı müşterileri için alınıp-satılamayan bir varlık olabilir.
Böyle bir sonuçla likitide ve müşteri kaybı olası bir sonuç.
Bazı uzmanlar davanın yıllarca sürebileceğini de gözardı etmiyor.
Öte yandan SEC’in XRP’nin bir menkul kıymet olduğunu kanıtlaması sonuçlanan bir süreç, kripto para işlem platformlarının çoğunluğunun menkul kıymet hizmeti lisanslarına sahip olmamasından dolayı kripto parayı makul bir piyasadan mahrum bırakabilir.
Bu da kripto para piyasasında domino etkisi yaratabilecek bir süreç ve sonuçları çok büyük adımlar atılmasını gerektirebilir.
Ripple Davayı Kazanırsa Ne Olur?
Uzmanlar Rİpple’ın davayı kazanması halinde bugüne dek görülmemiş rekor bir seviyeye tırmanabileceği yönünde yorumlarda bulunuyor. Özellikle FOMO ve FOMO etkisiyle zincirleme bir şekilde XRP’nin 3.30$’a tırmanması olası senaryolardan biri.
XRP mevcut fiyatının 0,55$’dan işlem gördüğünü düşünürsek bu müthiş bir sıçrama olabilir.